Kooperativ

 

 

 

Körsbärsgården

 

Montessoriförskola

 

Bygatan 1, 254 78 Domsten

 

"Vi strävar efter att lägga grunden för ett livslångt lärande genom erbjuda varje barn en trygg och lärorik pedagogisk miljö."

Körsbärsgårdens Montessoriförskola - ett personalkooperativ

 

Körsbärsgårdens Montessoriförskola har drivits som ett föräldrakooperativ sedan 1986, vilket innebär att föräldrarna haft huvudmannaansvar för förskolan. Föräldrarna har varit aktiva genom styrelsearbete, aktivitetsgrupper och arbetsdagar på förskolan. Pedagogerna har ansvarat för den pedagogiska verksamheten och det praktiska arbetet i barngruppen.

 

I mars 2015 tog Maria von Horn, Pernilla Ardevall, Carina Håkansson och Maria Ohrling över driften och ombildade föräldrakooperativet till ett personalkooperativ. Körsbärsgårdens Montessoriförskola är fortfarande en ekonomisk förening. Vår målsättning är att bedriva en bra pedagogisk verksamhet med de ekonomiska bidrag vi får från kommunen. Vi är en fristående förskola, vilket innebär att personalen (styrelsen) äger huvudmannaansvaret och inte kommunen. Kommunen har full insyn i verksamheten och det ställs samma krav på personalkooperativ som på de kommunala förskolorna.

 

Vi vill fortsätta driva Körsbärsgårdens Montessoriförskola i den fina ”körsbärsandan”. Vi vill samarbeta med er föräldrar, där ni har insyn, delaktighet och där vi tillsammans värnar om vår fina förskola och dess miljö.

Gemenskapen är en viktig del av vår verksamhet och tillsammans samlas och hjälps vi åt några gånger under året då vi bland annat har…

 

Fester

 

Lucia firas i Körsbärsgårdens trädgård en tidig morgon i december. Barnen går luciatåg och sjunger julsånger för föräldrar och syskon och efteråt dricker vi glögg, saft och äter lussebullar och pepparkakor på vår altan. Barnen bakar bullar och pepparkakor och familjerna hjälps åt med att bidra med dryck.

I juni har vi årliga sommarfest där barnen uppträder för alla föräldrar, syskon och andra inbjudna släktingar. Sommarfesten hålls i Körsbärsgårdens fina trädgård. Barnen och pedagogerna står för framträdandet.

2-3 ansvariga familjer brukar ansvara för mat och dryck samt roliga aktiviteter för barnen denna kväll.

 

Trädgårdsdagar / fixardagar

 

En söndag på våren och en på hösten samlas alla pedagoger och föräldrar och barn för en trädgårds-/fixardag. Vi tar denna dag hand om vår underbara gård och lilla rosa hus och lagar det som gått sönder såväl invändigt som utvändigt. Vi krattar löv, beskär träd och gör trädgården fin. Det brukar vara mycket uppskattade dagar bland både barn och föräldrar och vi grillar korv och umgås tillsammans.

 

 

Tvätt

 

Eftersom Körsbärsgården inte har någon egen tvättmaskin, så har familjerna turats om att ta hand om tvätten, som består av handdukar, förkläden och filtar. Behovet är ungefär en gång/termin och familj.

 

Mentorsfamilj

 

Varje ny familj som börjar på Körsbärsgården får en mentorsfamilj som haft barn på Körsbärsgården under åtminstone ett års tid. Mentorsfamiljen ser till att den nya familjen känner sig välkommen på Körsbärsgården och hjälpa till vid frågor och funderingar av olika slag. Vi hoppas att alla kommer vara mentorer någon gång under sin tid på Körsbärsgården.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved korsbarsgarden.org